#Ajánló #Étel és bor #Gasztronómia /

TAPAS: AZ ÍZEK FIESZTÁJA

A Pata Negra évtizedek óta az ízek fiesztáját hozza Budapestre. De honnan is ered a spanyol tapas hagyománya? A sztori olyan gazdag, akárcsak egy tál jamón ibérico egyedien összetett ízvilága.

A Kálvin téri tapas bár 20 éve egyet jelent a spanyol gasztronómiával, és persze a könnyed, mediterrán hangulattal. Az ország első autentikus spanyol éttermét a tulajdonosok, Losits Vilmos és Mókusz Szilveszter spanyol kultúra iránt érzett régi szenvedélye hívta életre először Pesten (2004), majd Budán (2009), ahol a mai napig minden apró részlet – az ínycsiklandó spanyol falatoktól az andalúz csempékig – hamisítatlan mediterrán hangulatot idéz.

Mi az a tapas?

Spanyolországban minden étkezés ünnep, a tapas pedig egyet jelent a jó társasággal és az élet élvezetével. Sőt, a tapas igazi nemzetközi kifejezéssé, és a food sharing trendeken keresztül minden korábbinál népszerűbbé vált a közelmúltban. A szó maga meglepő módon „fedőket” jelent, ez pedig a szokás eredetére utal. Valamelyikre, a sok közül. A tapas tradícióját az egyik legenda szerint maga X. Bölcs Alfonz kasztíliai király indította útjára, aki egy betegségből borral és apró falatok fogyasztásával gyógyult fel.

Mások szerint a bölcs spanyol király azért kötelezte a borkiméréseket az ital mellé ételek felszolgálására is, hogy kevesebb részeg (és persze kevesebb szóváltás) legyen a söntések környékén… Ennél is valószínűbb az a legenda, amely szerint az ételek lefedése az andalúz tavernákból ered: a sherry-t kortyolgató vendégek, vagy éppen a kocsmárosok egy szeletke kenyérrel vagy sonkával fedték le a poharakat, így a bort nem vették körbe a muslicák.

Miért éppen Pata Negra?

Az ibériai sertés neve egybeforrott a világ egyik legjobb minőségű sonkájával, a legkiválóbb ibérico patája pedig fekete. A spanyol nyelvben így a meghatározás (pata negra vagy patanegra) gyakran kiváló minőségű presztízsárut, esetleg nagy formátumú, magasan képzett személyt jelöl a mindennapokban.

A Pata Negránál azt vallják, hogy a tapasozás nem csupán finom ételekről és italokról szól, de azokból mindig a legjobbra érdemes törekedni. Minden másba pedig ugyanazt a fesztelen hangulatot és spanyolos könnyedséget csempészik éttermeinkbe, amikért Spanyolországban járva mi is rajongunk.

További részletek és információkat ITT olvashat.

Szeretnél többet
olvasni?

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál – 2025/05/27 -31

Zsigmond Vilmos (1930-2016), a világhírű, magyar származású Oscar-díjas operatőr Szegeden született, a róla elnevezett filmfesztivál ennek a gondolatnak a jegyében […]

#Fesztivál ajánlók /

TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál – 2025/05/27 – 31

1998 óta évenként rendezzük meg Veszprémben a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált. Alakulásakor az első tisztán kortárs seregszemle volt Magyarországon, jellegét […]

#Fesztivál ajánlók /

Kürtőskalács Vigalom – 2025/05/09 -11

2025-ben már 5. alkalommal szervezzük a Kürtőskalács Fesztivál kistestvérét, tavaszi ünnepét, az 5. Kürtőskalács Vigalmat a Fővárosi Állat-és Növénykert, a Holnemvolt […]

#Fesztivál ajánlók /