#Ajánló #Étel és bor #Gasztronómia /

TAPAS: AZ ÍZEK FIESZTÁJA

A Pata Negra évtizedek óta az ízek fiesztáját hozza Budapestre. De honnan is ered a spanyol tapas hagyománya? A sztori olyan gazdag, akárcsak egy tál jamón ibérico egyedien összetett ízvilága.

A Kálvin téri tapas bár 20 éve egyet jelent a spanyol gasztronómiával, és persze a könnyed, mediterrán hangulattal. Az ország első autentikus spanyol éttermét a tulajdonosok, Losits Vilmos és Mókusz Szilveszter spanyol kultúra iránt érzett régi szenvedélye hívta életre először Pesten (2004), majd Budán (2009), ahol a mai napig minden apró részlet – az ínycsiklandó spanyol falatoktól az andalúz csempékig – hamisítatlan mediterrán hangulatot idéz.

Mi az a tapas?

Spanyolországban minden étkezés ünnep, a tapas pedig egyet jelent a jó társasággal és az élet élvezetével. Sőt, a tapas igazi nemzetközi kifejezéssé, és a food sharing trendeken keresztül minden korábbinál népszerűbbé vált a közelmúltban. A szó maga meglepő módon „fedőket” jelent, ez pedig a szokás eredetére utal. Valamelyikre, a sok közül. A tapas tradícióját az egyik legenda szerint maga X. Bölcs Alfonz kasztíliai király indította útjára, aki egy betegségből borral és apró falatok fogyasztásával gyógyult fel.

Mások szerint a bölcs spanyol király azért kötelezte a borkiméréseket az ital mellé ételek felszolgálására is, hogy kevesebb részeg (és persze kevesebb szóváltás) legyen a söntések környékén… Ennél is valószínűbb az a legenda, amely szerint az ételek lefedése az andalúz tavernákból ered: a sherry-t kortyolgató vendégek, vagy éppen a kocsmárosok egy szeletke kenyérrel vagy sonkával fedték le a poharakat, így a bort nem vették körbe a muslicák.

Miért éppen Pata Negra?

Az ibériai sertés neve egybeforrott a világ egyik legjobb minőségű sonkájával, a legkiválóbb ibérico patája pedig fekete. A spanyol nyelvben így a meghatározás (pata negra vagy patanegra) gyakran kiváló minőségű presztízsárut, esetleg nagy formátumú, magasan képzett személyt jelöl a mindennapokban.

A Pata Negránál azt vallják, hogy a tapasozás nem csupán finom ételekről és italokról szól, de azokból mindig a legjobbra érdemes törekedni. Minden másba pedig ugyanazt a fesztelen hangulatot és spanyolos könnyedséget csempészik éttermeinkbe, amikért Spanyolországban járva mi is rajongunk.

További részletek és információkat ITT olvashat.

Szeretnél többet
olvasni?

Hagyományőrző farsang Panyolán – 2025. 02.08.

Szatmári állatalakoskodó felvonulással űzik el a telet 2025. február 8-án (szombaton) Panyolán, a régi szokásokat megjelenítve. Nagykászoni bikaütés, szalmaégetés, panyolai […]

#Fesztivál ajánlók /

Műkincsvadászatra fel a Bálnában!

Magyarország legnagyobb klasszikus és kortárs művészeti vására 2025. február 6. és 9. között tér vissza Budapestre, a Duna partján elhelyezkedő […]

#Ajánló #Események /

Vince-napi borkóstolók, Kínai Újévi Fesztivál és újdonsült négylábú barátok – Hétvégi programajánló

A hétvégén az ország számos pontján várnak bennünket izgalmas programokkal, amelyek között mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Különösen érdemes figyelni […]

#Ajánló /