A Pata Negra évtizedek óta az ízek fiesztáját hozza Budapestre. De honnan is ered a spanyol tapas hagyománya? A sztori olyan gazdag, akárcsak egy tál jamón ibérico egyedien összetett ízvilága. A Kálvin téri tapas bár 20 éve egyet jelent a spanyol gasztronómiával, és persze a könnyed, mediterrán hangulattal. Az ország első autentikus spanyol éttermét a tulajdonosok, Losits Vilmos és Mókusz Szilveszter spanyol kultúra iránt érzett régi szenvedélye hívta életre először Pesten (2004), majd Budán (2009), ahol a mai napig minden apró részlet – az ínycsiklandó spanyol falatoktól az andalúz csempékig – hamisítatlan mediterrán hangulatot idéz. Mi az a tapas? Spanyolországban minden étkezés ünnep, a tapas pedig egyet jelent a jó társasággal és az élet élvezetével. Sőt, a tapas igazi nemzetközi kifejezéssé, és a food sharing trendeken keresztül minden korábbinál népszerűbbé vált a közelmúltban. A szó maga meglepő módon „fedőket” jelent, ez pedig a szokás eredetére utal. Valamelyikre, a sok közül. A tapas tradícióját az egyik legenda szerint maga X. Bölcs Alfonz kasztíliai király indította útjára, aki egy betegségből borral és apró falatok fogyasztásával gyógyult fel. Mások szerint a bölcs spanyol király azért kötelezte a borkiméréseket az ital mellé ételek felszolgálására is, hogy kevesebb részeg (és persze kevesebb szóváltás) legyen a söntések környékén… Ennél is valószínűbb az a legenda, amely szerint az ételek lefedése az andalúz tavernákból ered: a sherry-t kortyolgató vendégek, vagy éppen a kocsmárosok egy szeletke kenyérrel vagy sonkával fedték le a poharakat, így a bort nem vették körbe a muslicák. Miért éppen Pata Negra? Az ibériai sertés neve egybeforrott a világ egyik legjobb minőségű sonkájával, a legkiválóbb ibérico patája pedig fekete. A spanyol nyelvben így a meghatározás (pata negra vagy patanegra) gyakran kiváló minőségű presztízsárut, esetleg nagy formátumú, magasan képzett személyt jelöl a mindennapokban. A Pata Negránál azt vallják, hogy a tapasozás nem csupán finom ételekről és italokról szól, de azokból mindig a legjobbra érdemes törekedni. Minden másba pedig ugyanazt a fesztelen hangulatot és spanyolos könnyedséget csempészik éttermeinkbe, amikért Spanyolországban járva mi is rajongunk. További részletek és információkat ITT olvashat. 1/6 ×