#MAGYARORSZÁG INFO /

90’évek kult-túra, Metrólátogatás, disznóvágás farsanggal – Hétvégi programajánló

Ezen a hétvégén is a tradícionális téli eseményeké, a farsangé és a disznóvágásé a főszerep, de lesz túra a főváros 90’-es évekbeli kultikus helyszíneire, ahogy a színek és fények világában is megmártózhatunk.

Éjszakai séta 90-es évek ikonikus budapesti helyszíneire. A hosszúlépés.járunk? ezen a hétvégén is a kilencvenes évek budapesti underground életének ikonikus helyeire kalauzolja az érdeklődőket egy szervezett éjszakai városi séta keretében. A Telekom Electronic Beats és a hosszúlépés.járunk? közös programja a Magyar Nemzeti Galéria TechnoCool – Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében című kiállításának kísérőrendezvénye. A másfélórás ingyenes esti sétákat ezen a hétvégén február 2-3-án rendezik. A résztvevők olyan egykor kultilus, de ma már nem létező  helyeket mutat be, mint a Kultiplex, a Tilos az Á, a Bahia bolt és a Cha-cha-cha, de érinti a Marilyn Night Club-ot is, végpontja pedig a Madách Imre utcai Központ, ahol az Electronic Beats minden este 18:30 és 22:30 óra között a korszakot megidéző dj-szettel készül. A szervezők a sétával egyben megpróbálják megjeleníteni, milyen közegben jöttek létre a Magyar Nemzeti Galéria TechnoCool című képzőművészeti kiállításának képei. A TechnoCool X Telekom Electronic Beats sétákon Bán Áron történelemtanár; Kéri Gáspár fotográfus, tanár; Kovács Tamás György urbanista, tájrendező-kertépítő mérnök; Szilágyi Adrienn történész és Üveges Bence történész mesél a látogatóknak.

1, 2, 3, 4 – A nagy metróséte Több, mint tömegközlekedés: fedezd fel velünk az alagutak titkait! Élő kiállítás Budapest 20. századi történelméről – a föld alatt, a metróhálózat rejtélyes zegzugaiban. Hirdeti a hosszúlépés.járunk? másik programja, amely február 3.-án 9.30-kor indul. Mondván: a budapesti metróhálózat a város történetének igazi lenyomata. Lassíts le velünk a metróban, és ismerd meg a főváros földalatti világának lenyűgöző történetét! A programon visszaidézik az Osztrák-Magyar Monarchia évtizedeit, amikor Budapest olyan tempóban épült és változott, hogy mi vághattuk át a szalagot a kontinens első földalatti vasútján. A séta résztvevői bemásznak egy több, mint százéves metrókocsiba, utánajárnak a hidegháború alatti metróépítkezések sötét és felkavaró legendáinak és az is kiderül, miként csempésztek rejtvényeket és kortárs képzőművészeti alkotásokat az állomásokra a négyes metró kivitelezői.

A séta résztvevőinek érvényes BKK-bérletre vagy egy tömbjegyre van szükségük.

Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Február 4.-ig tart a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, amely a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek tematikai és egyéb megkötések nélküli, egyetlen nemzetközi verseny fesztiválja Magyarországon. A fesztivál minden film alkotóját meghívja és vendégül látja, és minden film vetítése után közönségtalálkozót szervez, ily módon nyújtva igazi fesztivál élményt a közönségének. A témák idén is sokszínűek lesznek. A nézők láthatnak többek között szívmelengető történetet egy izlandi kis falu focipályája köré szerveződő közösségről, egy egymástól elszakított ikerpár rejtélyekkel teli életéről, a modern technológiát emberek megfigyelésére használó autoriter rezsimekről, az orosz-ukrán háborúról, iskolai lövöldözésről, egy világhírű flamenco táncos hirtelen eltűnéséről, vagy éppen egy kiöregedő szépfiú utolsó lehetőségéről a megállapodásra. A filmeket eredeti nyelven, angol és magyar felirattal vetítik. Minden vetítést egy szakmai beszélgetés követ a film által felvetett témában meghívott szakértőkkel, aminek természetesen a közönség is aktív részvevője lehet. További információ ITT olvasható. 

Superenduro-világbajnokság Az ide idényben is Budapestre látogat február 3.-án a FIM Superenduro-világbajnokság mezőnye: a TRP Events Magyarország legnagyobb rendezvénycsarnokában, az MVM Dome-ban tartja meg az eseményt. Mivel a hatalmas érdeklődés miatt az idei Superenduro GP of Hungary versenyre hetekkel előre elfogyott az összes jegy. A zajos sikert látva a Superenduro GP of Hungary rendezője, a TRP Events úgy döntött, hogy Magyarország legnagyobb fedett rendezvénycsarnokában, az MVM Dome-ban rendezik meg a versenyt 2024. február 3-án. A Superenduro-vb magyarországi futama rendszerint az év első jelentős motorsport-esemény Magyarországon, és mind a versenyzők, mind a közönség körében kifejezetten nagy népszerűségnek örvend. A mezőny tagjai dicsérik a pályát és a közönség érdeklődése is olyan szintre emelkedett, hogy Magyarország legnagyobb csarnokában is megrendezhető a verseny.

Csodálatos cirkuszvilág – cirkusztörténeti kiállítás. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum ad otthont annak a nemzetközi tárlatnak ahol többek között a cirkuszvilág relikviáit, a cirkuszi képző- és filmművészet alkotásait sorakoztatják fel február 29-ig. A cirkusztörténeti kiállításon különböző személyes történeteket, hazai világszám produkciókat, valamint a porondon és azon túli valóságokat ismerhetünk meg a régmúlttól egészen napjainkig. Sőt, a 100 éves körhinta, a múzeumpedagógiai játékok, a csoportos cirkuszpedagógia és a virtuális kötéltáncolás által mi is részesei lehetünk egy kicsit e világnak.

További információ itt olvasható. 

Arácsi farsang. Február 3-án rendezik meg az Arácsi jelmezes farsangot azon a Balatonarácson, ami a mai Balatonfüredbe 1954-ben beolvasztott ősi magyar település. A program: Arácsi Népház
10:00-12:00 Farsangi kreatív gyermekfoglalkozás Jelmezes felvonulás
14:00 Gyülekező a Kutas Árpád Emlékparknál (Béke utca)
14:15 Jelmezes felvonulás Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara vezetésével
Útvonal: Béke utca – Lóczy Lajos utca – Hősök tere – Szent Benedek Középiskola udvara

Szent Benedek Középiskola udvara
14:30 Farsangi vigadalom – Egy vidám délután a télűzés jegyében
Tavaszvarázslás kiszebáb égetéssel – Jelmezverseny – Zenebár – Tombola
Értékes nyeremények, díjak a jelmezben érkezőknek!
Kategóriák: gyermek, női, férfi, családi, csoportos

Budapest 150 – Utazás az időben Mivel Budapest idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, a Lumina Park ezen a hétvégén is káprázatos időutazásra invitálja az érdeklődőket. Akik a különleges fényárban a történelmi Budapest legfontosabb korszakait felfedezve, a város rejtélyeit és legfontosabb mérföldköveit is megismerhetik, hiszen a Lumina Park minden állomása a város történetének egy-egy kiemelkedő időszakát meséli el – Aquincumtól, a fergeteges 1920-as éveken át, egészen a lázadó rock korszakig. A fényparkban ráadásul olyan neves történelmi alkotások és korszakalkotó események és személyiségek is életre kelnek, mint a világhírű Aranycsapat, a fényben úszó Parlament vagy a nagy sikerű Pál utcai fiúk.

Nyitva tartás:

  • 2024.01.22 – 2024.02.11: 17:00-21:00
  • 2024.02.12 – 2024.03.03: 17:30-21:00

Falusi disznóvágás és kolbásztöltő verseny Ukk. A Veszprém vármegyei településen negyedik alkalommal rendezik meg február 3-án a Falusi disznóvágás és kolbásztöltő versenyt a focipályán. Az esemény kihagyhatatlan élmény annak, aki kedveli a téli falusi hangulatot, a kora reggeli friss levegőt, az igazi falusi disznóvágást, az ehhez tartozó reggeli “fogó pálinkát”, a fűszeres forralt bort, a reggeliként kínált pácolt karajt a friss parasztkenyeret, netán van kedve megkóstolni a pörzsöléskor megpuhult malacfülét, szeret részt vállalni a disznó feldolgozásában, szeret hurkát, kolbászt fűszerezni, bekeverni, tölteni és szereted a késő délután kezdődő disznótoros vacsorát?

A sok száz éves múlttal rendelkező hagyományos ünnepi eseményt a falu családjainak apraja, nagyja, rokonok, barátok összefogva dolgozzák végig, hogy aztán este együtt üljék meg a disznótort. Az esti jó hangulatról, 21 órától a Kócos Ördögök Zenekar fog gondoskodni.

Kistarcsai Böllérfesztivál. Február 3-án tizenkettedik alkalommal kerül sor a Kistarcsai Böllérfesztiválra, aminek a Csigaház melletti tér ad otthont. A rendezvényt a tradicionális népi disznóvágások hangulatának felélesztése céljából indították útjára hagyományteremtő, hagyományőrző céllal, illetve azzal a nem titkolt szándékkal, hogy nem csak a bölléreknek, hanem a fesztiválra ellátogató nézőknek is színes programokat kínáljanak a téli időszakban. A Böllérfesztiválon a látogatók megismerkedhetnek a különböző falusi szokásokkal és gasztronómiai hagyományokkal, mindezt színvonalas színpadi programokkal tarkítva. A vásári forgatagban kürtöskalács, lángos, rétes, gulyáságyú, forralt bor, tea, pálinka, sajtok, füstölt áru, édesség, kézműves ékszerek, ajándéktárgyak várják az érdeklődőket. Programok: 7.00 Megnyitó, verseny kezdete 8.30 Pannónia Néptáncegyüttes.

  • 9.00 Live Party Band
  • 10.00 Horváth Gyula Prímás és Zenekara
  • 11.00 Live Party Band 12.00 Bruti (stand up)
  • 13.00 Márton Fruzsina és Szabó Gyula Győző (operett)
  • 14.00 Live Party Band
  • 15.00 Csocsesz 16.00 Eredményhirdetés 17.00 Live Party Band

Falusi disznótor Február 3-án várják a hagyományos, falusi disznótorra az érdeklődőket Paloznakon. Az esemény helyszíne a Tájház udvara lesz. Program 8 órától: Disznó perszelés, bontás, az orjára vágás, Fogópálinka, forralt bor, zsíros kenyér, tea, Kolbásztöltés, pecsenyesütés, hurkatöltés, Pecsenyekóstoló, orjaleves, Kolbászkóstoló, hurkakóstoló, Csörögefánk, A fűtött rendezvénysátorban szórakoztató zene. Gyermekeknek kézműves foglalkozás, filmvetítés, játszósarok 11 órától 14 óráig a Szent József Házban. Élő zene: Szalai Zsolt.

Panyolai Hagyományőrző Farsang Február 3-án tizedik alkalommal kerül sor a Hagyományőrző Farsangra Panyolán, amely már nemcsak a zamatos pálinkájáról, hanem elragadó vendégszeretetéről, ízletes aszalványairól, finom, különleges ételeiről, fesztiváljáról és hagyományőrző rendezvényeiről is ismertté vált. A Hagyományőrző Farsang Panyolán bekerült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba kulturális örökségként. Ezt szeretné a település idén még több érdeklődőnek megmutatni állatalakoskodó jelmezes felvonulását, szatmári dramatikus játékait megannyi portaprogramokkal.

Kínai Holdújév A Budapest Cinatownban a budapesti kínai közösség szervezésében a sárkány évét köszöntő 2024-es Kínai Újévi Fesztivál ezen a hétvégén is várja az ünnepelni vágyókat a kőbányai kínai negyed szívében. A gasztronómiai kalandozást a nagy színpadon február 3.-án és 4.-én is élő előadás színesíti, majd a „Sárkány és két oroszlán” után sok ünnepi programon lehet részt venni, élvezve a hagyományos kínai hangszereket, a qipao show-t, taichi bemutatót, tibeti táncot és még sok minden mást.

Szeretnél többet
olvasni?

Zendaya a Madame Tussauds Budapest új „lakója”

Újabb lakó érkezik a Madame Tussauds Budapestbe: a látogatók mostantól Zendayával is találkozhatnak a Dorottya utcai palotában. A fiatal világsztár […]

#Ajánló /

Fesztiválözön és Visegrádi Palotanapok – Hétvégi programajánló

Miközben a nyári hőségben országszerte izgalmas fesztiválok kínálnak izgalmas programokat és bulizási lehetőséget, Visegrádon a régmúlt dicsőségét felelevenítő Palotanapok adnak […]

#Ajánló /

HAMVADÓ CIGARETTAVÉG (2001)

A magyar film noir legnépszerűbb alakja, Karády Katalin (1910–1990) a második világháború alatti évek közkedvelt, amerikai értelemben vett sztárja volt. […]

#Ajánló /