#Magazin #Tudtad? #Vidéki kirándulások /

Kirúgták, megvette a gyárat. Thék Endrének is emléket állít az orosházi múzeum.

Másfél évvel az átmeneti bezárás után teljesen megújulva, érdekes kiállításokkal nyitott meg újra Orosházán a Nagy Gyula Területi Múzeum.

Igazán tanulságos karriertörténet, hogy miközben az Orosházán született Thék Endre, az asztalos tanonckodás után Bécsben, Münchenben és Párizsban kitanulta ki az asztalosszakmát, a francia fővárosban arra döbbent rá, hogy a magyar asztalosipar igencsak elmaradott. Így, miután hazatért, a pesti, az Üllői út 66. szám alatti bútorgyárba azért kopogtatott, hogy felajánlja a szolgálatait, de az igazgató eltanácsolta a cégtől, meghagyva, hogy többet ne is engedjék be.

Thék Endre így saját asztalosműhelyt nyitott, ahol olyan különleges bútorokat alkotott, aminek eredményeként grófi villák, kastélyok berendezési tárgyainak elkészítésére kapott megbízást. Az így felhalmozott tőkéből pedig 1885-ben meg tudta venni azt az Üllői úti bútorgyárat, ahonnan korábban kidobták. Így kezdődött a legendás asztalosmester, bútor- és zongoragyáros pályafutása, akit az első hazai bútorgyár alapítójaként, a magyar nagyüzemi bútorgyártás megteremtőjeként tartunk számon.

Nem véletlen, hogy a város híressé vált fia, Thék Endre munkássága előtt is önálló tárlattal adózik a kívül-belül megújult Nagy Gyula területi múzeum, amelynek termeiben igazán izgalmas, a kor digitális eszközeit is a múlt felidézésének szolgálatába állító kiállításegyüttest hoztak létre.

Ennek keretében Orosháza történetét is megújult formában tekinthetik meg a látogatók, akik a Thék Endre kiállítás részeként az úgynevezett hangzuhany is élményét is átélhetik, ahol a a plafonról érkező hang, varázslatos hangulatot kölcsönöz a helyiségnek.

Szeretnél többet
olvasni?

Zendaya a Madame Tussauds Budapest új „lakója”

Újabb lakó érkezik a Madame Tussauds Budapestbe: a látogatók mostantól Zendayával is találkozhatnak a Dorottya utcai palotában. A fiatal világsztár […]

#Ajánló /

Fesztiválözön és Visegrádi Palotanapok – Hétvégi programajánló

Miközben a nyári hőségben országszerte izgalmas fesztiválok kínálnak izgalmas programokat és bulizási lehetőséget, Visegrádon a régmúlt dicsőségét felelevenítő Palotanapok adnak […]

#Ajánló /

HAMVADÓ CIGARETTAVÉG (2001)

A magyar film noir legnépszerűbb alakja, Karády Katalin (1910–1990) a második világháború alatti évek közkedvelt, amerikai értelemben vett sztárja volt. […]

#Ajánló /