#Hungarikum #Hungarikumok gyűjteménye #Magazin #Tudtad? /

LÁNGOS

A lángos készítésének hagyománya szorosan összefügg a kenyérsütés tradíciójával. A lángos kezdetben a kenyértészta dagasztóteknőből kikapart maradékából, vagy a tészta lecsípett darabjából készült.

A lángost eleinte kemencében sütötték, majd zsírban, amit később az olaj váltott fel. A tökéletes lángos közepes vastagságú, nem túl olajos, belül puha, kívül roppanós. Hagyományosan a lángost reszelt sajttal, tejföllel, ízlés szerint fokhagymával megkenve fogyasztják, mára az édes és sós feltétek legkülönbözőbb fajtáiból választhatunk.

A kenyértészta szerte a világban sokféle helyi specialitásnak alapja, ezeknek az ételeknek nagy szerepe van a helyi ízek közvetítésében, turisztikai jelentőségük mellett országimázs formáló jelentőségük is van.

Mindennek jó példája a lángos, ami a kiváló hazai tejföllel kiegészülve igazi magyar specialitásnak számít.

Forrás: hungarikum.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál – 2025/05/27 -31

Zsigmond Vilmos (1930-2016), a világhírű, magyar származású Oscar-díjas operatőr Szegeden született, a róla elnevezett filmfesztivál ennek a gondolatnak a jegyében […]

#Fesztivál ajánlók /

TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál – 2025/05/27 – 31

1998 óta évenként rendezzük meg Veszprémben a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált. Alakulásakor az első tisztán kortárs seregszemle volt Magyarországon, jellegét […]

#Fesztivál ajánlók /

Kürtőskalács Vigalom – 2025/05/09 -11

2025-ben már 5. alkalommal szervezzük a Kürtőskalács Fesztivál kistestvérét, tavaszi ünnepét, az 5. Kürtőskalács Vigalmat a Fővárosi Állat-és Növénykert, a Holnemvolt […]

#Fesztivál ajánlók /