#Hungarikum #Hungarikumok gyűjteménye #Magazin #Tudtad? /

KARCAGI BIRKAPÖRKÖLT

A Nagykunság az Alföld legnagyobb állattartó körzete volt, és a táplálkozásában nagyon fontos helyet foglalt el a juhhús.

A nagykunsági birkaételek fő jellegzetessége, hogy a birkatestet egyszerre főzik meg. A kunsági birkapörkölt íz-világában teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Kunságon belül is a karcagi igen archaikus főzési technikát jelent.

A „karcagi” jelző tehát nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja. Ez az állat húsának eleinte víz hozzáadása nélküli pörkölését, szinte sütését és az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel, valamint a pacallal és belsőségekkel történő együttfőzését jelenti. A pörkölt fűszerezéséhez pedig csak vöröshagymát, őrölt- és csövespaprikát, valamint sót használnak.

A főzés akkora öntöttvas lábasban történik, amelyben az egész állat húsa elfér.

Forrás: hungarikum.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál – 2025/05/27 -31

Zsigmond Vilmos (1930-2016), a világhírű, magyar származású Oscar-díjas operatőr Szegeden született, a róla elnevezett filmfesztivál ennek a gondolatnak a jegyében […]

#Fesztivál ajánlók /

TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál – 2025/05/27 – 31

1998 óta évenként rendezzük meg Veszprémben a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált. Alakulásakor az első tisztán kortárs seregszemle volt Magyarországon, jellegét […]

#Fesztivál ajánlók /

Kürtőskalács Vigalom – 2025/05/09 -11

2025-ben már 5. alkalommal szervezzük a Kürtőskalács Fesztivál kistestvérét, tavaszi ünnepét, az 5. Kürtőskalács Vigalmat a Fővárosi Állat-és Növénykert, a Holnemvolt […]

#Fesztivál ajánlók /