#Magazin #Történelem és kultúra /

A Bakony barokk csodája

A Bakony rengetegében autózva „a Bakony fővárosának” is nevezett Zircre érve, egészen különleges látványként magasodik a Zirci Ciszterci Apátság Bazilika, amelynek szépséges és monumentális épülettömbje valódi időutazásra csábítja a látogatót.  

Amellett, hogy a bakonyi erdőt átszelő út már önmagában kellemes autózást ígér, az egyik legizgalmasabb az, amikor a fákkal övezett útról Magyarország legmagasabban fekvő városába, Zircre érünk. Ahol Magyarország egyik legszebb barokk templomépítménye a Zirci Ciszterci Apátság Bazilika várja az érkezőt. Amelynek falait 1732-ben kezdték építeni a sziléziai Heinrichauból érkező ciszterci szerzetesek, akik a kor szokásainak megfelelően a munkálatokhoz felhasználták az akkor már romos állapotban ott lévő középkori épületek alapanyagait is.

Az országosan is kiemelkedő látványosságnak számító templom, 1752-ben került felszentelésre és a 2005-ben befejeződött restaurálás óta eredeti szépségében csodálható meg. Miközben a szépséges templom főoltára hazánk legnagyobb, barokk stílusban készült oltárépítménye, a Zirci Ciszterci Apátság Bazilika a korának egyik legjelentősebb művészeként jegyzett Franz Anton Maulbertsch két festményével is büszkélkedhet.

A különlegességek sorát gyarapítja az is, hogy a a templom két orgonája egyedülállónak számít: amíg a szentély-orgona a szerzetesek imáját kísérte, a karzat német romantikus orgonája a liturgiát szolgálja mind a mai napig. A 2005-ben befejeződött restaurálás óta a templombelső eredeti pompájában látható.

Az 1982-ben, alapításának nyolcszázadik évfordulóján basilica minor rangot nyert zirci templom különlegessége, hogy nem tisztán csak műemléképület, hanem egy élő szerzetesközösség liturgikus otthona és emellett Zirc városának plébánia-temploma, amely keddtől-vasárnapig 9-17 óráig között látogatható.

Szeretnél többet
olvasni?

Zendaya a Madame Tussauds Budapest új „lakója”

Újabb lakó érkezik a Madame Tussauds Budapestbe: a látogatók mostantól Zendayával is találkozhatnak a Dorottya utcai palotában. A fiatal világsztár […]

#Ajánló /

Fesztiválözön és Visegrádi Palotanapok – Hétvégi programajánló

Miközben a nyári hőségben országszerte izgalmas fesztiválok kínálnak izgalmas programokat és bulizási lehetőséget, Visegrádon a régmúlt dicsőségét felelevenítő Palotanapok adnak […]

#Ajánló /

HAMVADÓ CIGARETTAVÉG (2001)

A magyar film noir legnépszerűbb alakja, Karády Katalin (1910–1990) a második világháború alatti évek közkedvelt, amerikai értelemben vett sztárja volt. […]

#Ajánló /