#Bakancslista #Legjobb helyek /

Balatoni bakancslista: 10 top tipp, hogy mit csinálj a Balaton északi partján – Nem csak nyáron!

 

1. Csobbanj egyet a mindig 30 C fokos Hévízi-tóban!

Tudtad, hogy a Hévízi-tó Európa legnagyobb gyógyhatású meleg vizű tava? Éppen ezért egész évben élvezheted gyógyító hatását, szabadon úszkálhatsz benne és gyönyörködhetsz élővilágában. Télen, amikor a Balaton befagy, több madár is átköltözik a tó melegen párolgó lefolyójára, ilyenek például a védett kis kárókatona, szárcsa, de néha még egy-két szürke gém és hattyú is tiszteletét teszi.

2. Repülj vissza az időben és járj a Festeticsek nyomában!

Látogass el a Keszthelyi Festetics Kastélyba és járj egykori lakói nyomában! Vegyél részt a kastély túrán, ahol a számos kiállításon és egyedülálló főúri könyvtáron kívül még a Pálmaházat és a kastélyparkot is körbejárhatod.

3. Gyalogolj fel a Szépkilátóba az egyik legszebb balatoni panorámáért!

 Itt sem a hegyet, sem a kilátót nem kell megmásznod, a balatongyöröki Szépkilátó nem más, mint egy lankás domboldal, mégis szemed előtt hever a magyar tenger hatalmas vízfelületével, egyik oldalon a tanúhegyekkel, a másikon a fonyódi dombokkal. Garantáltan pazar kilátásban lesz részed.

4. Mássz fel a Balaton várába!

A 750 éves múltra visszatekintő szigligeti vár egyike azon kevés váraknak, amelyek nem kerültek török kézre és megőrizték függetlenségüket. Gyönyörködj a panorámában és vegyél részt a vársétán! A vár egész évben látogatható.

5. Kóstold meg a páratlan badacsonyi borokat, a Kéknyelűt és a Rózsakőt!

Badacsonyba érve számtalan kitűnő, kisebb és nagyobb borászat közül választhatsz, mint például az Imre Borpince, az Istvándy és a Laposa Borászatok, mindenképp kóstold meg Badacsony borát, a Kéknyelűt, ami egy száraz, markánsabb bor vagy a szintén csak Badacsonyra jellemző Rózsakőt, ami igazi édes kincs.

6. Ereszkedj le és fedezd fel a Tapolcai Tavasbarlangot!

Ha éppen nem süt a nap, ideje megnézni a Tapolcai Tavasbarlangot! A cseppköveiről híres barlang nagy részét ráadásul csónakázva járhatod körbe.

7. Billegj az ingóköveken!

A Káli-medencében található Szentbékkálla község melletti Kőtengernél gigászi méretű kőtáblákkal találkozhatsz. Mássz fel a híres Kelemen-kőre és hintáztasd meg ezt a monstrumot!

8. Egyél egy levendulás krémest a Tihanyi Apátság tövében!

Tihany nem csak a közel ezer éves Bencés Apátságról híres, hanem levendula manufaktúrájáról is. Ha szeretnél egy igazi különlegességet megkóstolni, ne hagyd ki az Apátsági Rege Cukrászda levendulás krémesét. Ateraszról mesés panoráma tárul eléd!

9. Ismerj meg több, mint 400 féle gyógynövényt!

Látogass el a zánkai Gyógynövény-völgybe, ami egyben egy 7 ezer m2-en elterülő ökoturisztikai és látogató központ is. Fedezd fel a több, mint 400 féle gyógynövényt és kóstold meg a különleges gyógyteákat!

10. Sétálj végig a hangulatos Tagore sétányon!

A Tagore sétány Balatonfüred egyik leghíresebb nevezetessége. Tudtad, hogy a sétány a híres indiai költőről, Rabindranath Tagoréról lett elnevezve, akit 1926-ban a füredi szívszanatóriumban kezeltek? Kezdd a sétát a kikötő felőli Halász és Révész szobornál, a mondás szerint, ha megsimítod csizmájukat, akkor biztosan visszatérsz még Füredre.

 

Fotó:igenelet.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Boros Misi: Napszakok

A Virtuózok első évadából egy csapásra ismertté vált Boros Misi májusban háromrészes koncertsorozaton mutatja be a zongorairodalom keresztmetszetét. A kronologikus rendbe állított, […]

#Ajánló /

Kékfestők, pálinkamesterek, nádasjárók – hétvégi programajánló

Egymást érik a jobbnál jobb programok a hosszú hétvégén. A kékfestéstés, a csipkevarrás, a gyapjúhímzés, a szűcshímzés vagy épp az […]

#Ajánló /

Múzeum+FOTÓ

A Szépművészeti Múzeum nagy sikerű Múzeum+ programsorozata ez alkalommal a múzeum két új időszaki kiállítását állítja középpontba. A Kertész, Moholy-Nagy, […]

#Ajánló /