#Ajánló /

Titkos levendulástól a rejtélyes Múzeumkertig : hétvégi programajánló

Időutazás a 3. századba, új kulturális negyed felfedezése, titkok a Múzeumkertben és levendula minden mennyiségben – ezen a hétvégén is megannyi remek program közül választhatunk.

Római tábor nyílt Almásfüzitőn

Megnyílt a kibővített Azaum Római Tábor Almásfüzitőn, az idegenforgalmi látványosságban egy uniós és egy határon átnyúló pályázat támogatásával csaknem 600 millió forintos fejlesztést valósítottak meg – tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t. Beró László (független) elmondta, hogy egy interaktív élménytárnak otthont adó, római stílusjegyeket felvonultató épületet emeltek a 3. századi erődöt megjelenítő tábor udvarára. A létesítmény kialakításával az azaumi tábor az év 270 napján fogadhatja az érdeklődőket.

Az élménytárban a látogatók interaktív foglalkozásokon vehetnek részt, animátor segítségével beöltözhetnek katonának, kipróbálhatják a római kor találmányait. Minden teremben hangsúlyos a programokban való személyes részvétel. A tábor Magyarországon egyedülálló módon, virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazásával mutatja be a római világot.

A földsánccal körülvett erőd környezete is új látványosságokkal gazdagodott, a kapuk előtt felépítették egy barbár falu négy épületét, valamint egy erődöt idéző játszóteret, egy sövénylabirintust és egy füvészkertet. Az Azaum Római Tábor 2012-ben nyílt meg. Az ókori élménypark az év során több római kori eseményt is felelevenít, ahol az érdeklődők megismerhetik az akkor divatos öltözködési formákat, valamint korhű fa-, textil-, fazekas, kerámia- és kőfaragó műhelyekben állíthatnak elő tárgyakat. A táborban gyakran rendeznek élő történelemórákat. (MTI)

Kulturális negyed Mohácson

A mohácsi Duna-parton létesült Selyemgyár Kulturális Negyed kialakításával egy leromlott, használaton kívüli selyemgyári épületegyüttes és közvetlen környezete újult meg. A város új turisztikai és kulturális színtere a hagyományos nagyrendezvényeknek, így a Busójárásnak, Néptáncfesztiválnak, a Nepomuki ünnepnek is helyszínéül szolgál majd, ugyanakkor az épület, ipartörténeti emlék önmagában is egy vendégcsalogató látványosság.

A fiatalok számára az eredetileg gubóraktár épületben Innovációs és Technológiai Központ, valamint gyermek játszóház jött létre. A kulturális negyed egy kisebb, az ipartörténeti emlék múltját, működését, a selyemkészítés folyamatát megismertető tárlatot is magában foglal. A hétvégi programokról bővebb tájékoztatás olvasható a város hivatalos honlapján, a mohacs.hu-n.

A Balaton legtitkosabb levendulása

Újra levendula szüret a Szent Balázs-hegyen egy magánbirtokon: Már hagyománnyá vált június közepén a “levendulázás” a Szent Balázs-hegyen, az idei mégis kicsit más lesz. A hideg és esős tavasz miatt későbbre csúszott a virágzás, de lilába fordult a kis parcella. Laszip Tamás tulajdonos és hobbi kertész saját örömére telepítette a levendulákat, de úgy döntött, a virágzást megosztja azokkal, akik ugyanúgy szeretik ezt a növényt, és a látványt, mint ő. Részletek itt.

A Múzeumkert titkai

A Múzeumkert nemcsak a hétköznapok kedvelt pihenőparkja, hanem nagy események színhelye is. Mind a Magyar Nemzeti Múzeum, mind a Múzeumkert életére is tragikusan hatottak 1956 őszének történései, ugyanis a Magyar Rádió épületének közelsége miatt az épület már október 23-tól az események középpontjába került.  A szakmai vezetés során feltárulnak a múzeumkert rejtett titkai és az események mögötti legfontosabb történeteket is megismerhetik a látogatók. Természetesen a Múzeumkert múltjának más rétegeire, dimenzióira is fény derül a séta során.

Találkozópont: Arany János-szobornál! A program ingyenes, de regisztrációköteles! Időpontok: 2021. 06. 20. vasárnap, 10:00 és 14:00. Helyszín: Múzeumkert

Forrás: azutazo.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Zendaya a Madame Tussauds Budapest új „lakója”

Újabb lakó érkezik a Madame Tussauds Budapestbe: a látogatók mostantól Zendayával is találkozhatnak a Dorottya utcai palotában. A fiatal világsztár […]

#Ajánló /

Fesztiválözön és Visegrádi Palotanapok – Hétvégi programajánló

Miközben a nyári hőségben országszerte izgalmas fesztiválok kínálnak izgalmas programokat és bulizási lehetőséget, Visegrádon a régmúlt dicsőségét felelevenítő Palotanapok adnak […]

#Ajánló /

HAMVADÓ CIGARETTAVÉG (2001)

A magyar film noir legnépszerűbb alakja, Karády Katalin (1910–1990) a második világháború alatti évek közkedvelt, amerikai értelemben vett sztárja volt. […]

#Ajánló /