#Bakancslista #Kultúra és művészet /

Gyula-Békéscsaba bakancslista: top 10 hely, amit ne hagyj ki Gyulán és környékén

1. Repülj vissza az időben, és nézd testközelből a Gyulai vár ostromát!

Vidd magaddal a családot a Gyula belvárosában álló gótikus téglavárba, és csöppenj a régi időkbe: a vár állandó kiállításán interaktív diorámával és AR-es ismerheted meg a nagy 1566-os török ostromot, ami 62 napig tartott.

2. Nézd főúri pompát a színfalak mögül!

Gyulán, a várral szemben áll a nem is olyan régen felújított pompás Almásy-kastély. Találkozz személyesen a főurakat kiszolgáló személyzettel a holoprojektornak köszönhetően és ismerd meg, hogyan működött az emberi gépezet a pompa és csillogás mögött! Ha pedig már mindent megtudtál, sétálj egyet a kastélyhoz tartozó parkban, ahol egykor Munkácsy és Erkel is alkotott!

3. Csobbanj egyet a Gyulai Várfürdőben!

Ha szereted a wellness-t, Gyulában nem fogsz csalódni, ugyanis igazi fürdőváros. Ha kipihennéd a kirándulás fáradalmait vagy ha a gyerekekkel szeretnél izgalmas közös programot, ez a te helyed! A kínálatban az aquaparktól, a szaunaparkon át a programokig és gyógykezelésekig mindent megtalálsz.

4. Egyél egy süteményt a 100 éves cukrászdában!

Kóstold meg az édességeket a cukrászdában, ami igazából nem 100 hanem 175 éves, és ahol a nyári hűsítő fagylaltot és a süteményeket hamisítatlan reformkori környezetben eheted. Közben meg lehet nézni az eredeti cukrászda felszerelését: a korabeli fagylalt hűtőt és a mesterség egyéb kellékeit.

5. Fedezd fel Munkácsy festészetét Békéscsabán!

Tudtad, hogy XIX. századi nagy festőnk, Munkácsy Mihály gyerekkorát és ifjú házas éveinek egy részét Békéscsabán töltötte és több festménye is itt készült? A megyeszékhelyen működik a Munkácsy Mihály Emlékház, ahol korabeli enteriőrben élheted át a világhírű képeinek hangulatát.

6. Evezz a környék vadregényes vizein!

Békéscsaba és Gyula környéke rengeteg lehetőséget tartogat a vízitúrázók számára. Evezz a Körösök tiszta, a szomszédos Románia hegyeiben eredő vizén! Ezeken a folyókon könnyű és nehezebb, akár több napos túrákra is lehetőség van. Az itteni duzzasztóműveken a zsilipelés mindig nagy izgalom, a vízi „liftezést” a gyerekek is nagyon élvezik majd. Kevéssé ismert, de a három várost: Gyulát, Békéscsabát és Békést akár az Élővíz csatornán végigevezve is meg lehet nézni egy kétnapos vízitúrán, 38 kilométeren.

7. Csekkolj be Szanazugba!

A Fekete- és Fehér Körös összefolyásánál remek nyári napot tölthetsz el. Fürödj a folyóban és egyél egyet a szabadstrandon, vagy kelj át a komppal a túlpartra! Kishajós túrát is foglalhatsz itt, de egy félórás sétával az Árpád-kori Sámson földvár fából épített kaputornyához is eljuthatsz.

8. Pattanj két kerékre!

Békéscsaba és Gyula környékén kerékpárral is kellemes kirándulásokat tehetsz. Nézd meg a Gyulavári kastélyt, a mályvádi őstölgyest vagy a Pósteleki Szabadidőparkot, és ne hagyd ki a Wenckheim-kastély itt álló impozáns romjait sem!

9. Hidd el, Békéscsabán tényleg kolbászból van a kerítés!

Ősszel tartják minden évben a többnapos Csabai Kolbászfesztivált, Magyarország egyik legnagyobb gasztrokulturális, hagyományőrző rendezvényét. Érdemes ide ellátogatni, ha szereted a hamisítatlan magyar ízeket. Kóstold meg a híres békési pálinkát is!

10. Ismerkedj a régi korok mindennapjaival a Vésztő-Magor Történelmi emlékhelyen!

Látogasd meg az egykori Csolt-monostor helyén a Holt-Körös ölelésében működő bemutatóközpontot! Nézz szét az ásatást bemutató pincemúzeumban, ahol megismerheted az itt lévő domb történetét a kőkortól a török hódoltság koráig, aztán nézd meg, milyen házban élt az új kőkor embere vagy hol laktak a pákászok.

Fotó: magazin.belfoldipihenes.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Zendaya a Madame Tussauds Budapest új „lakója”

Újabb lakó érkezik a Madame Tussauds Budapestbe: a látogatók mostantól Zendayával is találkozhatnak a Dorottya utcai palotában. A fiatal világsztár […]

#Ajánló /

Fesztiválözön és Visegrádi Palotanapok – Hétvégi programajánló

Miközben a nyári hőségben országszerte izgalmas fesztiválok kínálnak izgalmas programokat és bulizási lehetőséget, Visegrádon a régmúlt dicsőségét felelevenítő Palotanapok adnak […]

#Ajánló /

HAMVADÓ CIGARETTAVÉG (2001)

A magyar film noir legnépszerűbb alakja, Karády Katalin (1910–1990) a második világháború alatti évek közkedvelt, amerikai értelemben vett sztárja volt. […]

#Ajánló /