#Bakancslista #Legjobb helyek #MAGYARORSZÁG INFO /

Tokaj, Nyíregyháza és a Felső-Tisza: top 10 tipp, mit ne hagyj ki a régióban!

1. Kóstold meg Mozart és Goethe kedvenc borát!

Kalandozz a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, és kóstold meg a világhírű tokaji aszút és a szintén édes szamorodnit! Ha a száraz bort kedveled, itt hárslevelűt és furmintot is bőven találsz.

2. A kiváló bor mellet élvezd a jazzt és a világzenét Erdőbényén!

Ha nyár végén jársz a vidéken, érdemes utadat úgy időzíteni, hogy benézhess a környék egyik legmenőbb fesztiváljára: a Bor, mámor, Bénye a helyi kertekben és borászatokban zajlik népzenével, világzenéve, jazzel, borokkal és zempléni ízekkel.

3. Élvezd a modern gasztronómiát Encsen!

Ha szereted az észak-magyarországi vidék ételeit, nézz be az Anyukám mondta étterembe: az ország legmenőbb éttermeinek egyikében családias környezetben ehetsz egy igazán jót. Szezonban ne felejts el előre asztalt foglalni!

4. Járd be a Felső-Tisza vidékét biciklivel!

Tokaj és Sárospatak között kevesebb mint 50 kilométeren, könnyű terepen biciklizhetsz végig szinte végig kerékpárúton vagy kisforgalmú mellékutakon. Kompozz át a folyón Balsánál, suhanj át Apróhomok tanyavilágán és nézd meg a sárospataki Rákóczi várat! Ha elfáradtatok, Tokajba vonattal is visszatérhettek, de a Bodrogot követve vissza is tekerhettek.

5. Nézd meg a természet szépségeit a vízről!

A Felső-Tisza és a Bodrog rengeteg vízitúrázási lehetőséget kínál: a Tiszabecstől Tokajig (és még tovább) tartó „klasszikus” Tisza-túrán kiszakadhatsz a civilizációból. Ha most kezded az evezést, inkább a rövidebb Bodrogon menjetek végig a szlovák határtól egészen Tokajig. Akinek pedig csak egy-két napjuk van, rengeteg élménnyel gazdagodhat a Tokajról induló Bodrogzug árterén, mindössze 15-20 kilométernyi evezéssel is. Utóbbihoz mindenképpen kérjétek túravezető segítségét, a vízi labirintusban nagyon könnyű eltévedni!

6. Járd végig a Csodarabbik útját!

Ismerkedj meg Tokaj-Hegyalja zsidó emlékhelyeivel és épített örökségével! A 10 települést átszelő mintegy 150 kilométer hosszú zarándokút útba ejti Mád gyönyörű, barokk zsinagógáját, kiállítása bemutatja az egykor itt élő zsidó családok történetét, a helyi legendákat, és az úton megnézheted a csodarabbik sírjait is.

7. Túrázz a Zemplénben!

Kirándulj a természetben, keresd fel a Zemplén romantikus várait! Regécet, Boldogkőt és Füzért ráadásul nemrég újították fel. Ha itt vagy, mássz fel a hegység legmagasabb hegyére, a 895 méter magas Nagy-Milicre is! Kéktúrázóknak kifejezetten ajánlott.

8. Időzz Magyarország egyik legszebb természeti csodájánál!

A Sárospataktól északra található a Megyer-hegyi tengerszemet, a malomkő bányászat során keletkezett, lélegzetelállítóan szép tavacskát a vasútállomásról egy óra alatt gyalog is elérheted. Ha elég bátor vagy, próbáld ki a Via-Ferrata útvonalakat, de szétnézhetsz a kilátóból is!

9. Sétálj a Nyíregyházi Állatpark tölgyerdejében!

Nyíregyháza állatkertje nem véletlenül híres országszerte. Csodáld meg a tengerek élővilágát az ócenáriumban, és ismerd meg az itt élő 500 állatfajt 300 ezer négyzetméteren!

10. Piknikezz a Cégénydányádi Kastélyparkban!

A Szamos partján építette klasszicista stílusú kastélyát Kende Zsigmond, nagy költőnk, Kölcsey Ferenc rokona és barátja. A 2016-ban felújított épületben több tárlatot is megnézhetsz, a hatalmas angol parkban pedig háborítatlanul piknikezhetsz. A park nevezetessége egy 7 méteres törzsátmérőjű platán, ami három növényből fonódott össze.

Fotó: afar.com

Szeretnél többet
olvasni?

Boros Misi: Napszakok

A Virtuózok első évadából egy csapásra ismertté vált Boros Misi májusban háromrészes koncertsorozaton mutatja be a zongorairodalom keresztmetszetét. A kronologikus rendbe állított, […]

#Ajánló /

Kékfestők, pálinkamesterek, nádasjárók – hétvégi programajánló

Egymást érik a jobbnál jobb programok a hosszú hétvégén. A kékfestéstés, a csipkevarrás, a gyapjúhímzés, a szűcshímzés vagy épp az […]

#Ajánló /

Múzeum+FOTÓ

A Szépművészeti Múzeum nagy sikerű Múzeum+ programsorozata ez alkalommal a múzeum két új időszaki kiállítását állítja középpontba. A Kertész, Moholy-Nagy, […]

#Ajánló /