#Bakancslista #Legjobb helyek #MAGYARORSZÁG INFO /

Sopron bakancslista: 10 top tipp, hogy mit nézz meg Sopronban és környékén

1. Mássz fel a Tűztoronyba!

Kezd a városnézést a magasból és mássz fel a Tűztorony körerkélyére, ahonnan az egész várost megcsodálhatod. A Tűztorony alapja, azaz az alsó hengeres része a XIII. században épült, majd később a nagy tűzvész, 1676 után hozzáépítették a reneszánsz körerkélyt, ami eredetileg a város megfigyelésére szolgált és mára Sopron egyik jelképévé vált.

2. Gyönyörködj a Stornó-gyűjteményben!

A Stornó-ház, Sopron főterének ékessége, ahol még Mátyás király is vendégeskedett. A ma múzeumként működő házban megcsodálhatod a páratlan szépségű Stornó-gyűjteményt, melynek része a 4 ezer darabból álló rajz- és tervanyag, valamint számos dísztárgy, festmények, bútorok és porcelánok.

3. Fedezd fel az ókori és római kori Sopront!

A szintén a Fő téren található Fabricius-ház ad otthont a római kori Sopronról szóló kiállításnak, valamint a régészeti kiállításnak, ami az illírek, kelták, rómaiak és honfoglaló magyarok kultúráját mutatja be. A gótikus és barokk pincékben az ókori Sopronból és a környékéről származó szobrokat, oltárköveket és sírköveket láthatod.

4. Keresd meg a kecskéket a templomon!

A templomot 1280-ban ferences rendi szerzetesek építették, majd a XIV. században kibővítették. Később, a XVII. században az Esterházyak és a Széchényiek is ezt a templomot választották családi temetkezőhelyül. Népies nevét, a Kecske templomot, Geisel Henrik építtető címerállatáról kapta, amely a templom tornyán, de a templomon belül több helyen is megjelenik. Te hány kecskét találtál?

5. Élvezd a helyi ízeket!

Ha megéheztél a sok látnivaló után, térj be a XV. században épült Gambrinus-házba, ami egykor városházaként működött és kóstold meg a helyi alapanyagokból készült magyaros ételeket! Ha nem vagy nagyon éhes, de szívesen harapnál valamit, ajánljuk a szintén a Fő téren található Gyógygödör Borozót, ahol remekül készítik a velős pirítóst.

6. Kóstold meg a helyi Kékfrankost!

Az egyik legősibb borvidékünk a Soproni, melynek híres bora a Kékfrankos. A legenda szerint e bor a nevét Napóleon katonáinak pénzéről kapta, akik csak az értékesebb kék színű pénzzel fizethettek a soproni gazdáknak e nemes nedűért. Számos kiváló borászatot és pincét találsz a környéken, ahol megízlelheted e száraz vörösbor különféle aromáit, többek között: a Weninger, a Taschner, Jandl, Fényes, Iváncsics és Ráspi pincészeteket.

7. Kirándulj a Lővérekben!

Egykor a királyi íjászok települése volt, ma Sopron kertes villa- és üdülőnegyede a Lővérek. Érdemes felsétálni és megcsodálni a színes villákat és verandákat, majd letekinteni Sopron tornyaira. Az aktívabbak örömére számos túraútvonal is indul innen a helyi erdőn keresztül például a Károly és a Sörházdombi kilátóig.

8. Tekerd körbe a Fertő-tavat!

A mintegy 20 ezer éves Fertő tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, aminek nagyobb része Ausztriához, kisebbik része Magyarországhoz tartozik. Kiváló kirándulóhely az aktív sportokat kedvelőknek: mind az osztrák, mind a magyar oldalon jó minőségű, sík bicikliút vezet. 3 nap alatt még gyerekekkel is kényelmesen körbeérhető és számos érdekességet és látnivalót tartogat, például az albínó szamár csordát, vagy a gasztronómia szerelmesinek egy igazi kuriózumot, a Fertő-tavi füstölt angolnát.

9. Látogasd meg a Fertő Hanság Nemzeti Parkot!

A Nemzeti Park teljes területe 23 731 ha, az Europában egyedülálló természeti adottságoknak köszönhetően jelentős növény és állattartománnyal rendelkezik. Sokféle vízimadár fészkel itt, mint például a nagy kócsag, a bíbic, a kanalasgém és a nyári lúd, de megjelennek a cankók, énekesmadarak és néhány olyan ritka madár is, mint a vörös gém, a réti sas és a kékes rétihéja. A tó halakban is gazdag, megtalálható benne a réti csík, a csuka, a lápi póc, a compó és a garda. A szomszédos szikes puszták jellegzetes növényei a fertői mézpázsit, a sziki sóballa, a sziki őszirózsa, a területeket pedig hagyományos magyar háziállatok, rackanyáj, bivaly és szürkemarhák tartják karban.

10. Töltődj fel a Hegykői termálban!

A hegykői termálfürdő kiváló minőségű gyógyvízével, fedett és nyitott medencéivel egész évben vár rád. A 1343 méteres mélységből feltörő termálvíz igen sok oldott anyagot tartalmazó, kissé kemény, fluoridos, kénes gyógyvíz, mely gyógyír a mozgásszervi betegségekre, de javallott rehabilitációs kúraként ficamokra, ízületi rándulásokra vagy akár a biciklitúra utáni lazításra is.

Fotó: szallas.hu

Szeretnél többet
olvasni?

Boros Misi: Napszakok

A Virtuózok első évadából egy csapásra ismertté vált Boros Misi májusban háromrészes koncertsorozaton mutatja be a zongorairodalom keresztmetszetét. A kronologikus rendbe állított, […]

#Ajánló /

Kékfestők, pálinkamesterek, nádasjárók – hétvégi programajánló

Egymást érik a jobbnál jobb programok a hosszú hétvégén. A kékfestéstés, a csipkevarrás, a gyapjúhímzés, a szűcshímzés vagy épp az […]

#Ajánló /

Múzeum+FOTÓ

A Szépművészeti Múzeum nagy sikerű Múzeum+ programsorozata ez alkalommal a múzeum két új időszaki kiállítását állítja középpontba. A Kertész, Moholy-Nagy, […]

#Ajánló /