#Bakancslista #Legjobb helyek /

Budapest és környéke bakancslista 1. – 10 top tipp, hogy mit csinálj Budapesten és környékén!

1. Frissülj fel a termálfürdőkben!

Budapest a fürdők városa és páratlan kincsekkel rendelkezik: ilyen például a neoreneszánsz Széchenyi Fürdő, vagy a török időkben épült Rudas, a Király, a Rác és a Veli Bej Gyógyfürdők, melyek kupolái alatt a meleg vízben ücsörögve egy kis időre a legigazibb isztambuli törökfürdőben érezheted magad.

2. Fedezd fel a régi zsidó negyededet és kincseit!

Budapesten található Európa legnagyobb és a világ második legnagyobb zsinagógája, a mór stílusban épült Dohány utcai zsinagóga. Érdemes itt kezdeni a túrát, majd körbesétálni a Dob utca és a Király utca környékén, ahol a 7 épületből és az azokat összekötő 6 udvarból álló a Gozsdu udvar is áll. Egykor jelentős szerepet játszott a helyi zsidóság életében, ma is nyüzsgő, szórakozóhelyekkel, éttermekkel tarkított udvar.

3. Csodáld meg a Szent Koronát és járd körbe az Országházat!

Országházunk emblematikus épülete Budapestnek, ahol számos látnivalót megcsodálhatsz, többek között a Kupolacsarnokot, a Díszlépcsőt, a Felsőházi üléstermet és a Szent Koronát a koronázási ékszerekkel együtt. Az épületben több magyar festő képeit és szemügyre veheted, mint például Munkácsy Honfoglalás című művét.

4. Tölts el egy napot a budai Várnegyedben!

Az UNESCO világörökségnek nyilvánított Budai Várnegyedben rengeteg a látnivaló, így érdemes akár egy egész napot is rászánni, ha mindent meg szeretnénk nézni. Javasoljuk, hogy a 150 éves Budavári Siklóval menj fel, így kezdheted a napot a Nemzeti Galériában, amit a Budai Várban találsz, de itt található még az Országos Széchenyi Könyvtár és a Budapesti Történeti Múzeum is. A Mátyás Templomot és a Halászbástyát se hagyd ki és ha belefér még a napba, a Budavári Labirintus is egy külön csoda.

5. Mássz fel a Citadellához és gyönyörködj a panorámában!

Érdemes megmászni a Gellért-hegyet, ahol a Citadella és Szabadság-szobrunk is található. A csúcsra felérve páratlan látvány fogad, egyszerre láthatod a Budai Várat, a Parlamentet, a dunai hidakat, a budai hegyeket és a pesti tájat.

6. Igyál egy kávét a legendás budapesti kávéházak egyikében!

A századfordulóra Budapest az akkori több száz kávézójával valódi kávévárossá vált. Sok közülük híres íróink és költőink második otthona volt. Élvezd a múlt század hangulatát és persze egy csésze kávét az emblematikus épületek egyikében, mint például a Centrál, New York, Múzeum és Hadik Kávéházakban. A speciatly-kedvelők pedig tucatnyi újhullámos kávézóban kóstolhatják végig a legdivatosabb pörköléseket.

 7. Túrázz a Budai hegyekben!

A Budai-hegység egész évben kedvelt turistacélpont remek túraútvonalainak és kilátóinak köszönhetően. Ha csak egy laza sétára és pazar panorámára vágysz, ajánljuk a Normafa parkot és az onnan kb. 6 kilométerre található Erzsébet kilátót. Ha komolyabb túrára vágysz, vár a Nagy Kopasz és a Csergezán Pál-kilátó.

8. Menj fel a Szent István Bazilika erkélyére!

Budapest legnagyobb temploma 54 évnyi tervezés után készült el és mintegy 8 ezer fő befogadáséra képes. A gazdagon díszített belső térben őrzik Szent István mumifikált jobb kezét, a Szent Jobbot. A kupolába mindenképp menj fel, mert a bazilika tetejéről lélegzetelállító látványban lesz részed.

9. Sétálj egy nagyot a Margitszigeten!

A Margitsziget, Budapest zöld szíve, egész évben ideális az aktív pihenésre, ősfái között mindenkinek jól esik a séta. Számos látványossággal is büszkélkedhet: ilyenek például a zenélő szökőkút, a Fénykert és a Víztorony, de jó pár sportolási lehetőség közül is választhatsz, úszhatsz a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, de körbe is futhatod az 5,3 km rekortánon a szigetet.

10. Egyél egy lángost a Fővám téri csarnokban!

Hol máshol ennél egy jó lángost, ami akár hungarikum is lehetne, mint a Fővám téri piacon? A más néven Központi Vásárcsarnoknak is nevezett piac, Budapest legnagyobb piaca, ahol ínycsiklandó finomságok, friss zöldségek, gyümölcsök, minőségi hústermékek és őstermelők portékái várnak. Ha megéheztél a város egyik legjobb lángosát a piac első emeletén találod!

Fotó: ecobnb.com

Szeretnél többet
olvasni?

Boros Misi: Napszakok

A Virtuózok első évadából egy csapásra ismertté vált Boros Misi májusban háromrészes koncertsorozaton mutatja be a zongorairodalom keresztmetszetét. A kronologikus rendbe állított, […]

#Ajánló /

Kékfestők, pálinkamesterek, nádasjárók – hétvégi programajánló

Egymást érik a jobbnál jobb programok a hosszú hétvégén. A kékfestéstés, a csipkevarrás, a gyapjúhímzés, a szűcshímzés vagy épp az […]

#Ajánló /

Múzeum+FOTÓ

A Szépművészeti Múzeum nagy sikerű Múzeum+ programsorozata ez alkalommal a múzeum két új időszaki kiállítását állítja középpontba. A Kertész, Moholy-Nagy, […]

#Ajánló /